12.1.15

Prehrana borzoja i hrtova(c) Maja Čosić ALLRUSSIAN 2017

Česta pitanja o prehrani borzoja i hrtova
Navedeni članak bazira se na mojem osobnom iskustvu i opservacijama, što ne znači da je obavezan ili relevantan za korištenje ostalima.

KOLIČINA
Svaki pas je drugačiji i ima drugačije potrebe. Neki psi trebaju više neki manje hrane, sve ovisi o kretanju ali i navikama određenog psa. Također i o tome boravi li pas u stanu ili na dvorištu.
Moji hrtovi pojedu dnevno minimalno 300g sirove ili kuhane hrane te oko 300g dehidrirane hrane svaki.
Količina varira tijekom godine, i ovisi o aktivnostima.
Neva – 70 cm i 26 kila
Zara – 76 cm i 35 kila
Karat – 84 cm i 40 kila

NEŠTO O KOSTIMA
Kosti su dobar izvor nutrijenata, no nisu sve kosti dobre i nisu dobre često.
Nikada ne hranim pse sa kuhanim kostima. Kuhane kosti mogu se iznimno dati ako su tolpe (primjerice kuhani vrat pureći ili pileći). Kada su kosti tople ne pucaju i ne mogu naškoditi psu jer su kao posljedica kuhanja još uvijek mekane. Kuhane kosti na zraku postaju ošte poput noža te mogu naškoditi psu. Također, sirove kosti koje moji psi žvaču odmah nakon pola sata do sat vremena bacim, jer na suncu i zraku te kosti postaju suhe i oštre.
Kosti ne treba davati u prevelikim količinama, niti kada je pas gladan. Gladan pas će previše halapljivo pojesti kost što može biti pogubno za njega.
Sirove kosti se mogu dati, ali izbjegavajte tvrde kosti kosti kao što je primjerice noga purana. Od sirovih kostiju dajem najčešće juneće bijele kosti za juhu ili juneće kosti sa mesom ili juneća rebra.

VRSTA MESA– burag, srce, jetra (u malim količinama), meso mišića.
Burag se može nabaviti u klaonicama, cijeli ili već samljeven. Mi ga nabavljamo cijelog te ga meljemo kod kuće. Burag dajemo sirov. Goveđe meso, pod uvjetom da je iz provjerenih izvora dajem sirovo.
Svinjetinu dajem samo kuhanu.
Janjetina, jaretina, divljač, puretina, piletina, ribe (male papaline dajemo sirove ili kuhane cijele).

SIREVI I MLIJEKO
Svježi sir, jogurt, mlijeko je najbolje kozje. Najčešće dajem svježi sir. Odrasli psi nemaju veliku potrebu za mliječnim proizvodima.

VOĆE I POVRĆE
Imam sreću da posjedujem vlastiti vrt, te većina povrća koje dajem svojim psima dolazi iz našeg uzgoja. Posebno volim davati tikvice, mrkvu, peršin, tikvu breskovku, zelje, blitvu, špinat a od povrća jabuke. Ponekad si psi sami uzmu jabuku koja je pala na pod ili ju uberu sa grane ili kupine i maline, jagode.
Povrće i voće koje je višak smrznem u porcije te vadim po potrebi. Dajem kuhano ili sirovo, ovisno o vrsti obroka koji spremam za pse.

UGLJIKOHIDRATI
Riža, zobena kaša, ječmena kaša, žganci. Uglavnom koristim rižu. Tjesteninu ne volim i ne običavam davati, jer je teško naći kvalitetnu domaću tjesteninu od kvalitetnih sastojaka.

DODACI
Ulja – ulja dodajem u hladnu hranu. To je većinom maslinovo ili lososovo ulje. Jedna jušna žličica po obroku je dovoljna. Koristim i svinjsko salo, ili salo sa domaćih pilića a najbolji je goveđi loj – sve ovo dajem sirovo. Ovo je odličan način da se pas udeblja – zato treba biti oprezan kod pasa koji su u dobroj kondiciji da se ne udebljaju previše.
Kalcij – ljuska od jaja je odličan izvor kalcija i fosfora, ljuske sakupim, stavim u pećnicu na 50 stupnjeva da se suši ili na terasu na jako sunce, skinem opnu te stavim u blender. Taj prah sakupim u kutijicu te doziram prema potrebi. Budite vrlo oprezni kod dodavanja kalcija štencima!
Želatina – želatina na bazi govedine može se kupiti u gotovo svakom dućanu. Pripremi se u čaši vode te kada nabubri dodaje u hranu prema potrebi. Odličan je izvor kolagena za zaštitu zglobova i tanke kože hrta. Želatinu možete pripremiti i kod kuće kuhajuči juhu od kostiju.

Ostalo
Povremeno uz hranu dodajem VMP od pfizera – samo ako smatram da je to potrebno ili nakon bolesti ili ozljede. Ovi vitamini pokazali su se kao jako dobri.
Luposan za zglobove ili GAG Canina – ovi preparati prepuni su kalcija. Moramo biti oprezni sa količinom kalcija koju dobiva štene hrta u rastu - ukoliko pretjeramo, može doći do krivljenja nogu. Ukoliko hrt dobiva u fazi rasta kvalitetnu i izbalansiranu hranu, ovi dodaci su nepotrebni. Hrtovi su vrlo osjetljivi u toj fazi. Često zna doći do krivljenja nogu. Neki uzgajivači savjetuju da hrt tada bude što lakši kako se ne bi opteretili zglobovi. Moje osobno mišljenje je da je to pogrešno. Osobno mislim da u toj fazi rasta hrt mora dobivati najviše kvalitetne i raznolike hrane kako bi u fazi naglog rasta crpio energiju te pravilno izgradio kosti i mišiće. Ako je hrt u ključnoj fazi rasta lagan, mršav i ne dobiva dovoljno nutrijenata, nema iz čega crpiti potrebnu energiju za rast, te dolazi do raznih poremećaja. Jedan od njih su i krive noge, kravlji stav, što kasnije u starosti velikim pasminama može predstavljati velike zdravstvene probleme.

BiotinBorzoji se linjaju. Jako! Stoga, kako bi što bolje prevalili period linjanja ponekad dodajem biotin. Umjesto skupljeg biotina može se dati i običan humani plibex B vitamin u tabletama. Jedna tableta dnevno je dovoljna kroz period od 20-30 dana.
Spirulina – alga koja se može kupiti u humanoj apoteci. Ne pretjerujem sa spitulinom, koristim ju kao začin u spremanju kuhane hrane. Dodajem ju u ohlađenu hranu prije smrzavanja.
Zlatna pasta - Odlična stvar za pse, ali i za ljude. Recept: 

Postupak: u posudi pomiješati: 1 šalicu vode, ½ šalice kurkume,  1/3 šalice kokosovog ulja i 1 ½ čajnu žlicu mljevenog crnog papra. Miješati na laganoj vatri 5-7 minuta. 
Važno: iskoristi pastu unutar 2 tjedna jer njezina potentnost opada nakon isteka tog vremena. Dodati u hranu 1/4 žličice.

RECEPTI ZA KUHANU PSEĆU HRANU
Meso – po vašem izboru možete odabrati meso koje trenutno nađete u mesnici. Nekako najčešće to budu pileća leđa, juneće ili svinjsko srce, preko zime i carsko meso, juneći but, ili meso mlade kokoši, možete dodati svinjske jezike, jetru itd.
Obzirom da kuham u loncu od 12 litara, uzeti ću oko 3-5 kila mesa.
Meso stavim da se kuha i to minimalno sat vremena u puno vode. Nakon toga vadim ga van te otkoštam i narežem na sitnije. U međuvremenu sitno narežem povrće. Mrkvu, blitvu, špinat, tikvicu ili žutu tikvu... ovisno o sezoni i onome što mi raste u vrtu. Ponekad dodam dvije tri jabuke. Špinat može biti i onaj smrznuti, također i ja smrznem ostatke blitve iz vrta ili višak tikve.
Sve zajedno vratim u lonac, dodam vode ukoliko mi fali, jedno kilu riže te pustim na laganoj vatri da se sve zajedno poveže. Kada se ohladi dodam ulja (maslinovo, lososovo) ili neki dodatak ukoliko ga imam – primjerice spirulinu. Ne treba pretjerivati stoga spiruline dodam na taj veliki lonac npr 3 velike žlice. Psima dajem kada je jelo još toplo, ostatak stavim u hladnjak te mi jedna doza traje nekoliko dana. Smjesa se može pakirati i u plastične vrećice ili u doze od 1litre koje sačuvam od vrhnja ili sladoleda (da, morala sam pojesti puno sladoleda kako bi psi imali dovoljno kutijica u koje im spremamo hranu ha ha). Plastične kutijice su vrlo praktične jer se mogu brzo otopiti u mikrovalnoj.

PSEĆE POSLASTICE
U oko litru vode potrebno je staviti komadić mesa. Količina ovisi o tome koliko mesa imate. Bez kostiju. Kuhati oko sat vremena. Možete dodati koju mrkvu ili špinat/blitvu, komadić tikvice, prema želji. Kada se skuha, staviti u blender te smiksati u smjesu. Tome dodati 2-3 jaja, malo maslinovog ulja, brašno po potrebi te sve povezati u smjesu koju možete razvaljati na radnu površinu. Razvaljajte na oko pola cm – 1 cm debljine.
Oblikujte kolačiće te stavite peći oko 20 minuta na 200 stupnjeva.
U smjesu se može dodati malo spiruline kao začin (dobiti ćete zelene keksiće), a moji psi posebno vole ako u njih dodam svinjsku mast. Dovoljne su 2 žlice.
Ovi keksići su bili posebno fini kada sam ih radila sa jarećim lojem.

OSTACI SA STOLA
Često čujemo da psi ne smiju ovo ili ono. Istina, ne treba pretjerivati i hraniti psa isljučivo ljudskom hranom. No, ukoliko sa našeg stola ostane mesa, možete ga dati psu. Kada je meso začinjeno isperem ga vodom, a ukoliko nije serviram psima bez kostiju. Kada kuhamo juhu goveđu ili pileću psi vole kada im se malo hrana zalije tom juhom, a obično dobe i meso koje se kuhalo, te povrće iz juhe (celer mrkva peršin).

DEHIDRATI
Nisu svi dehidrati loši, no većina ih je vrlo loša za prehranu i zdravlje pasa. Ono što je bitno gledati kod odabira dobrog dehidrata je sastav. Na svakoj vreći proizvođač je obavezan istaknuti sasatav ili ingredients list. Hrtovima bolje odgovara hrana koja nije "jaka", što znači da nema puno proteina, masti, kalorija, te kalcija.
Dobro je da svaki vlasnik psa taj sastav zna isčitati.
Ono što prvo tražimo na dobrom dehidratu je postotak mesa koji se u njemu nalazi. Zatim, odlazimo na ingerdients list (sastav) te čitamo namirnice redom. Oni bitni sastojci se čitaju do prvog izvora masti. Također potrebno je vidjeti i omjer masti i proteina, te na kraju omjer i količinu kalcija i fosfora jer njihov pogrešan omjer može u potpunosti poremetiti rast šteneta, te naravno kalorije.
Moje osobno mišljenje je da je idealan razmak u omjerima između kalcija i fosfora u dehidriranoj hrani 0.3 dakle ako je fosfora 0.8 kalcija treba biti 1.1. I to su neki omjeri za koje ja osobno smatram dobrima u prehrani hrtova. Ta razlika može varirati od 0.2 – 0.4 
Kalcij ne treba ići preko 1.1 za štence. Ovo je vrlo bitno jer može doći i do pretjeranog unosa kalcija, što može izazvati krivljenje nogu. Niti jedan iskusan uzgajvač kojeg poznajem ne dodaje KALCIJ hrtovima u rastu! Pazite i na dodavanje previše mliječnih proizvoda štenetu, ili kalcija iz nekog drugog izvora. 

Primjer sastava dobrog, prosječnog dehidrata:
SASTAV sušeno pileće i pureće meso (prirodan izvor glukozamina i kondroitin sulfata), janjeće meso 14%, riža 14%, kukuruz, sirak, ječam, sušena cijela jaja, sušena vlakna srži šećerne repe 2,5%, životinjska mast, bjelančevine 23%, sadržaj masti 13%, kalcij 1,00%, fosfor 0,85%.
KOMENTAR: Ono što tražimo u dehidratu je sastav i namirnica koja je na prvom mjestu, ako se radi o mesu koje je imenovano (u ovom slučaju radi se o sušenom purećem i pilećem mesu te janjećem mesu u postotku od 14 posto) to je u redu. Bilo bi doduše bolje da je postotak mesa veći te da meso nije sušeno nego svježe. Kukuruz i životinjska mast nisu poželjni u sastavu.
Po analitičkom sastavu bjelančevina i masti hrana je umjerena, a naše hrtove ne treba hraniti prejakim dehidriranim hranama. 

SASTAV: Piletina (svježa piletina 20%, pileće mesno brašno 20%), riža, krumpir, pileća rafinirana mast Proteini 26, masti 17%. Kalcij 1.12%, Fosfor 0.8%
KOMENTAR: Ova hrana čini se bolja u sastavu, sadrži sveukupno viši postotak mesa, od toga 20 % svježe piletine. Omjeri kalcija i fosfora su dobri, a masti i proteina nema previše.

GRAIN FREE hrana:
Sastav iz svježih kanadskih namirnica: svježe pileće meso (bez kostiju, 22%), sušeno pileće meso (15%), svježe ulovljen losos (3%), svježa puretina (bez kostiju, 5%), sušena haringa (4%), osušena puretina (4%), svježa pureća jetra (3%), svježa cijela jaja (3%), pileća jetra (4%), svježa srca peradi (3%), hrskavica peradi (3%), osušena haringa (3%), osušeni losos (3%), ulje jetra peradi (3%) PROTEIN 38%, MASTI 18%, kalcij 1,3 fosfor 1,0 %
KOMENTAR: Ova hrana je bez žitarica, što je izvrsno. No, po svojem sastavu se čini dosta jaka za hrtove. Preporučila bih da se štence hrta hrani sa manje „jakom hranom“. Iako, ako se odrasli pas hrani i drugim namirnicama kuhanim i svježom hranom odabir dehidrata nije presudan i neće mnogo utjecati na kondiciju psa. 

PREHRANA ŠTENACA DO GODINE DANA:
Ako primjetite da vaše štene ima problema u rastu vrlo vjerojatno radi se o pogrešnoj prehrani i nedostatku odnosno prevelikoj količini vitamina i minerala (obično kalcija) te poremećaju, stoga obratite pozornost na namirnice i kvalitetu dehidrata, a po mogućnosti javite se i svom veterinaru. HRTOVIMA SE NE DODAJE KALCIJ!
Odabertite kvalitetan dehidrat, sa 25 % proteina, 15 % masti, ispod 4000 kalorija, kalcij maksimalno 1.1  te ako štenetu dodajete sirovo ili kuhano dehidrata bi trebalo biti barem 2/3 u volumenu, ne gramaži.

Hrana koju nikako ne bih preporučila kod prehrane bilo koje pasmine i uzrasta
Sastavžitarice (najmanje 10% pšenice, 4% riže), meso i mesni nusproizvodi (najmanje 10% piletine), ulja i masti (najmanje 0,25% ribljeg ulja, 0,4% suncokretovog ulja). Proteini 22%, masti 13%, kalcij 1,4%, fosfor 1.0%
KOMENTAR: Na prvom mjestu su žitarice. Na drugom mjestu je meso, no nije specificirano o kojem mesu se radi, mesni nusproizvodi mogu značiti da se radi o renderingu – proizvodima vrlo niske i upitne kvalitete.
Dakle ako na deklaraciji piše meso i mesni nusproizvodi odnosno na engleskom
Meat meal
Meat and bone meal
Meat by-product meal
Animal by-product meal
Izbjegavajte takvu hranu, a tko želi znati više ovo su
ČLANCI KOJE TREBA PROČITATI:

IZBIRLJIVI HRTOVI
Često se dešava da hrt kod ulaska u pubertet počinje slabije jesti što vlasnike dovodi do ludila. Također, nakon stresa ili neke promjene u životu hrta može doći do gubitka apetita. Neki vlasnici jednostavno ne znaju kako da ih motiviraju, stoga predlažem nekoliko trikova:
  1. Pomiješajte u hranu malo goveđeg loja. To će im mirisati, a i vrlo je zdravo. Ujedno spriječiti će da hrt postane premršav.
  2. Povećajte razmake među obrocima, no ne bih nikako preporučila izgladnjivanje! Pogotovo ne kod mladih pasa. Smatram da metode tipa ostavljanje mladih pasa bez obroka jedan ili dva dana, kako bi počeo jesto vodi do posesivnosti oko hrane. 
  3. KUHAJTE!
  4. Stavite u obrok prstohvat pivskog kvasca.
  5. Imajte strpljenja, s vremenom će vaš hrt početi normalno jesti, kada izađe iz puberteta, tamo negdje sa 3 godine. He he
 (c) Maja Čosić ALLRUSSIAN 2017

No comments:

Post a Comment

STATISTICS

free counters