28.7.12

Lure coursing prezentacija u Varaždinu

U našem rodnom Varaždinu prošli se četvrtak održao neformalni lure coursing trening. Na savršeno uređenom terenu varaždinskog Kinološkog Društva odlučili smo isprobati lure-mašinu i pustiti svih jedanaest hrtova da isprobaju englesku travu terena.

"Prezentacija" ili "Reprezentacija" hrtova u društvu predsjednika KD Varaždin, gosp. Miroslava Benka

Mašina je ručni rad Krešimira Besedića i ona je mobilna, dakle može se donijeti na bilo koji teren. Ona vuče mamac koji je napravljen od plastične vrećice i okačen na konopac. Kako hrtovi love na vid, njima se taj pokret čini zanimljivim te čim se mamac počne micati oni reagiraju i potrče. Mamac "putuje" preko kolutova koji su po terenu postavljeni kako bi što vjernije simulirali zečji trk.

Lure coursing je simulacija lova, jer hrtovi su ipak lovački psi. Nekad davno sa hrtovima se lovilo u cijeloj Europi pa i u našim krajevima. Danas je hrt ostao lovački pas u Rusiji, Ukrajini, Španjolskoj i arapskim zemljama.
U Rusiji i Ukrajini se lovi zec sa ruskim hrtom, pasminom koja je na ovom treningu bila najbrojnija. U španjolskoj je uobičajen lov sa galgom. 

Jedan od rijetkih predstavnika pasmine - galgo espanol (španjolski hrt galgo) zadovoljna Cloe na startu.

Galga Cloe je također prisustvovala treningu. Ona je usvojeni hrt i dolazi nam iz daleke Valencije. Vlasnica Ana Halapir joj je nesebično pružila topli dom, a draga Cloe nam je demonstrirala na treningu svoju brzinu i ljepotu.

U saudijskim zemljama najomiljeniji hrt je svakako saluki (perzijski hrt). 
Predivan par Inaša i Jupi pokazali su se u pravom svjetlu te su demonstrirali trčanje u paru i individualno u punoj opremi. Vlasnica Inaše i Jupija je varaždinka Iris Rožmarić, ujedno i vlasnica prve hrvatske uzgajivačnice perzijskih hrtova (salukija) Odan&Odana.


Obavezna operma na lure coursingu su brnjica i plašt u dvije boje kako bi suci raspoznali pse. Boje koje su službene su plava, bijela i crvena. Jupi nam je pokazao kako mu dobro stoji bijela boja a Inaša koliko je brza, ipak je kandidat za slovenski šampionat u tom sportu.


Trening su otvorili mužjaci  Karat i Aragon. Karat (vl. Maja Čosić) ima licencu za lure coursing i racing, te je prezentirao uz Aragona snagu i brzinu odraslih mužjaka. Teren na kojem smo ovaj puta trenirali nije velik, ali momci su se snašli i dotrčali do samog kraja uz odličnu prezentaciju. Nadamo se da će i Aragon ove godine steći licencu i da će ga vlasnici Silva&Marinko Aleksić voditi na polaganje licence jer njegova volja je nevjerojatna!

Aragon i Tajna. 

Tajna dolazi iz zagrebačke uzgajivačnice Von Belonski, vlasnice Jasenke Herman. Uz Tajnu u goste su nam stigle i Hapunka&Mala, jedne od najnagrađivanijih borzoja u Hrvatskoj u vlasništvu Krešimira Besedića.

Lijepe zagrebačke dame: Tajna, Hapunka i Mala

Karat & Neva & Zara - varaždinski trio 


Ovaj puta manja staza, koja je iznosila oko 250 metara pogodovala je manjim i lakšim kujicama. Inače nam staza iznosi oko 400 metara, a može iznositi i do 800m! Predivne mlade cure Neva (vl. Maja Čosić)  i Azra  trčale su besprijekorno te se nadamo da će ovo ljeto obje biti licencirane. Azra nam dolazi iz zagrebačke uzgajivačnice Bielenoci a u vlasništvu je Tamare Troje.

Neva i Azra u punom trku za mamcem.

Da bi hrt dobio licencu mora biti upisan u rodovnu knjigu zemlje koju priznaje FCI, mora biti star minimalno 18 mjeseci te obaviti dvija starta za licencu u punoj opremi.
Još uvijek se za licencu mora putovati u susjednu Sloveniju, no iskreno se nadamo da će ovaj sport zaživjeti i u našoj Hrvatskoj!

Sam cilj lure coursinga kod psa razviti odnosno istaknuti njegovu inteligenciju, želu za lovom, brzinu, spretnost i kondiciju. Lure coursing nije sport koji izvlači samo brzinu iz psa, već razvija njegovu kreativnost a i odlična je zabava za pse.
Pas u trčanju ne smije ometati svojeg partnera, što pogoduje i socijalizaciji, jer na pravim utakmicama pas trči sa nepoznatim psom istog spola. Ovdje se pokazuje koliko je pas zainteresiran za mamac te njegovo snalaženje u nepoznatim i novim situacijama.

Osim velikih iskusnih pasa trčao je i najmlađi član, naša mala Zara (vl. Maja Čosić). Sa samo 4 mjeseca otrčala je cijelu stazu. Neslužbeno i rekreativno lure coursing može biti sport i za ostale pasmine. Već smo do sada na treningu imali prilike vidjeti i druge pse da trče. Bili su to jazavčari, riđbeci, njemački ptičari, samojedi. Ti psi ne mogu dobiti licencu niti trčati za titulu ali vlasnici mogu doći rekreativno i isprobati trkače sposobnosti svojih ljubimaca.

Mala Zara, sa samo 4. mjeseca. 

Uz vrlo uspješan trening unatoč kiši uspjeli smo napraviti vrlo ugodno druženje te se iskreno nadamo da će već sljedeći puta biti više hrtova na terenu uz navijače i goste koji će uživati u ovoj pasmini na način na koji ona to zaslužuje - u punom trku!


Maja Čosić

STATISTICS

free counters